Uzay Hakkında ''104'' İlginç Gerçekler

Uzayla ilgili tam 104 adet Gerçekler

1) Uzaya teleskop ile bakan ilk kişi yaklaşık 400 yıl önce Galileo'ydu.

2) Koku, sıcaklık, nem ve çiçeğin yaşı gibi çeşitli çevresel faktörlere bağlı olduğu için, çiçekler yeryüzündekilerden daha farklı kokuyorlar.
Uzay mekiği Discovery'de yetiştirilen çeşitli güllerin kokusu daha sonra tekrarlandı ve Japon şirketi Shiseido tarafından satılan bir parfüm "Zen" e dahil edildi.

3) Alan esnektir. Zaman başlangıcından beri ölçülebilir bir hızla büyümektedir.

4) Konstantin Tsiolkovsky, 1895 yılında ilk Rus roket bilim adamı, bir uzay ulaşım sistemi türü olan uzay asansörü kavramını ilk kez önermişti.

5) Han Solo, Star Wars filmi The Empire Strikes Back'de dar bir alanda dolaşan bir asteroid kemerinde gezinirken , gerçekte asteroitler, kendileri için yaklaşık olarak 400.000 kilometrekareye ulaştı. Bu nedenle, bir göktaşı ile çarpışma ihtimali yaklaşık bir milyarda birdir.

6) Uzayda ses yoktur.

7) Uzay boşluğunda da ses yoktur.

8) 2001 yılında A Space Odyssey filminde , Bowman, HAL'ın kendisini kilitledikten sonra, poddan gemi girmeye çalışmadan önce nefes almadan eksprese etmesi gerekirdi.
Eğer hava dolu olsaydı, boşluğun boşluğu ciğerlerine ciddi şekilde zarar verirdi.

9) Uzaydaki ilk Dünya gezisi ise, 1957 tarihinde Sovyet gemisi Sputnik 2'de uzaya fırlatılan bir köpek olan Laika'ydı. Uzaydaki bir hafta sonra kapsüldeki hava tükendi ve maalesef öldü.
Yörüngesinin bozulmasından sonra, zanaat, Dünya atmosfere tekrar girerken Laika'nın cesediyle birlikte alanı terk etti ve yanıp tutuştu.

10) Şöyle ki Dünya üzerinde su kaynarsa, binlerce küçük kabarcık oluşur. Bununla birlikte, uzaydaki kaynar su dev bir dalgalı balona neden olacaktır.
Bilim adamları bunun yerçekimine eşlik eden konveksiyon ve yüzdürme yetersizliğinden kaynaklandığına inanıyorlar.

11) Big Bang teorisi, enflasyon teorisi denilen ve yaratılışın başlangıcından sonraki bir kaç dakikaya kadar evrenin ani bir dramatik genişleme geçirdiğini öne süren bir fikri saklı tutar.
Her 10-34 saniyede iki kat artarak şişirildi veya kendi kendine kaçtı.
Tüm "patlama", 10-30 saniyeden fazla sürmeyebilir (saniyenin bir milyon milyon milyon milyon millionths), ancak evrenin en az 10.000.000.000.000.000.000.000.000.000 kat daha büyük bir şeye sığabilecek bir şeyden değiştirildi.

12) Uzaydaki ilk Amerikalı Alan Shepard, 5 Mayıs 1961 tarihinde Merkür 3'e uzaya fırlatıldı . Ataşesi yörüngeye girmedi, ancak neyseki Atlas okyanusuna güvenli bir şekilde paraşütle önce 116 mil yüksekliğe uçtu ve 303 mil gitti.

13) Dünya'da bir alev yükselir. Ancak uzayda bir alev, kaynağından her yönde dışarı doğru hareket eder. Uzay yerçekimine sahip olmadığından, genişleyen sıcak hava her yöne eşit direnç gösterir, bu nedenle küresel olarak kaynağından hareket eder.
Bir alevin oksijene ihtiyacı olduğundan oksijen taşıyan bir atmosferde bir uzay aracı veya istasyonunda bir maça çarpmak gerekir.

14) Vücudumuzdaki atomların çoğu, füzyon yoluyla yıldızlarda yaratılmıştır.

15) Gökyüzünde, yıldızlarda ve bir uzuvda olan tutkulu meşguliyetimiz homing bir dürtüdür. Geldiğimiz yere geri çekiliyoruz.

16) Uzaydaki ilk kadın, 16 Haziran 1963 yılında Vostok 6'ya uçan Sovyet kozmonotu Valentina Tereshkova'ydı .

17) Uzaydaki ilk Afrikalı Amerikalı, 1983 tarihinde uzay mekiği Challenger'de bulunan Guion "Guy" Bluford, Jr., ve diğer 3 seferli uçuş (Challenger'da bir diğeri Discovery'de iki) idi.
Mae Jemison, uzaydaki ilk Afrikalı Amerikalı kadındı. 12 Eylül 1992'de Endeavour'a uçtu.

18) Uzayda hiçbir yerçekimi bulunmadığından, vücut ısısının cildin dışına çıkmayacağı anlamına gelen doğal bir konveksiyon yoktur. Bundan dolayı vücut kendisini soğutmak için sürekli ısrarcı olacak, ancak ne yazık ki ter dökülmeyecek veya buharlaşmayacaktır-sadece gelişecektir.

19) Yerçekimi olmadan, vücut sıvıları vücutta Dünya üzerinde olduğundan daha yüksektir; bu da kafatasında gözlere basıldığında her zamankinden daha fazla sıvı olduğu anlamına gelir. Bu, astronotların gözbebeklerini çöker ve görüşlerini bulanıklaştırır.

20) Bazı bakteri kolonileri uzayda daha hızlı büyür. Örneğin, astro E-coli kolonileri Dünya üzerindeki E-coli hızıyla neredeyse iki kat daha hızlı büyür. Ek olarak, salmonella, Dünya üzerinde olduğundan daha uzağa uzay mekiğinde ölümcül bir şekilde büyür.

21) Teorisyenler, bir televizyonu alamadığı herhangi bir kanala ayarlarsanız, üzerindeki statik yaklaşık% 1'inin Big Bang'in kadim bir kalıntısı olduğuna inanıyorlar.

22) Her ne kadar herkes Big Bang diyorsa da, teorinin savunucuları, bunu bir konvansiyonel patlama olarak değil, geniş kapsamlı bir genişleme olarak düşünmemizi sağlıyor.

23) Uzayda herhangi bir yer çekimi olmadığı için herhangi bir sıçrama kuvveti yoktur, bu da hiçbir şey kabarcıkları uzaydaki karbonatlı içeceklerden yukarı itip çıkarmaz demektir.
Bu nedenle, örneğin kök biranın gazını dışarı atmak olanaksızdır.

24) Uzaydaki ilk Amerikalı kadın, 18 Haziran 1983'de Uzay Mekiği Challenger'de bulunan Sally Ride'dir. Uzayda en genç Amerikan'dır.

25) Sally Ride, 1983'te uzaydaki ilk Amerikalı kadındı.

26) Bazı gökbilimciler, Big Bang'e dönüşen tekilliklerin, daha önce çöktüğü bir evrenin kalıntısı olduğunu ve evrenimizin, yalnızca evreni genişletip çökertilen sonsuz bir döngüden biri olduğunu düşünüyor.
Diğer gökbilimciler, Big Bang'in, evrenin anlayamadığımız bir formdan neredeyse yapabileceğimiz bir biçime geçtiği bir geçiş aşaması türünü temsil ettiğini düşünüyor.

27) Bazı bilim insanları, Evreni yalnızca mikroskop altında görülebilecek kadar küçük olduğu Big Bang'den sonra 10-43 saniye geriye bakabileceğimizi düşünüyorlar.
10-43 sayısı 0.00000000000000000000000000000000000000001, ya da 10 milyon trilyon trilyon trilyon saniyedir.

28) Bazı gökbilimcilere göre, Big Bang'den yaklaşık on trilyon trilyon trilyonlarca, trilyonlarca, trilyonlarca, trilyonlarca saniyede çekim gücü ortaya çıktı ve kısa süre sonra elektromanyetizma ve güçlü ve zayıf nükleer kuvvetler katıldı.
Bunlar daha sonra temel parçacıklarla birleştirildi.

29) Bazı gökbilimciler, belki de trilyonlarca ve trilyonlarca sonsuzluğa yayılmış birçok "büyük patlama" yaşayabileceğine inanmaktadırlar. Bunun içinde varolmamızın nedeni, içinde var olabilmemiz .
Yerçekimi kısmen daha güçlü ya da zayıf olsaydı, genişleme biraz daha yavaş ya da hızlı bir şekilde gerçekleştiyse, insanlardan varlık yaratacak dengeli unsurlar olmayabilirdi.

30) Gökbilimciler, evrenimiz için üç olası senaryo varsayar:

1) evrenin sonunda başka bir tekillik içine çökecektir kapalı bir evrene sahibiz;

2) Açık bir evrene sahibiz, yani evren her şey uzaklaşıncaya ve evren atıl ve ölüleşene kadar evrenin sonsuza dek genişlemesine devam edecektir; ve

3) yerçekimin haklı olduğu anlamına gelen ve evrenin süresiz devam etmesini sağlamak için doğru boyutlarda bir araya geleceği anlamına gelen düz bir evrene sahibiz.
Bu son senaryo, her şeyin "doğru" olduğu Goldilocks efekti olarak da bilinir.

31) Bir kişi asla evrenin kenarına giremez. Birisi sonsuza kadar düz bir çizgi ile dışa doğru yol alsaydı, başladığı yere geri dönerdi. Bunun sebebi, evrenin, gökbilimcilerin yeterince hayal edemeyeceği şekilde eğilmesi.

32) Çoğu bilim insanı, evrenin yaklaşık üçte birinin karanlık enerji ve karanlık madde olarak eksik olduğunu kabul ederken, bunların hiçbiri görülmedi ya da ölçülmedi.
Bu enerji ve maddenin, evrenin matematiği dengelemek için gerekli olduğu, ancak bilim adamları, ikisinin de aslında tespit edilemeyeceğini kabul eder.

33) Büyük bir yıldız patlar ve kalan çekirdek, yerçekiminin evrendeki en hızlı şey için bile çok güçlü olmasını sağlayan o kadar küçük ve yoğun bir cisimle çöktüğünde bir kara delik oluşur. Bulunan ilk kara delik, 1964'te Cygnus X-1 idi.

34) Bir kara deliğe ne kadar yakın olursanız, o kadar yavaş çalışır

35) Karanlık madde (karanlık enerjiyle bağlantılı), evreni bir arada tutan "tutkal" dır. Ancak, doğrudan ölçülmedi, bilim adamları karanlık enerjiden daha iyi algılama şansına sahip olduklarına inanıyorlar.

36) Kozmik ışınlar, dış mekânın derininden güneş sistemimiz boyunca akan enerjik parçacıklardır, ancak gökbilimciler kökenlerinden emin değildirler.

37) Teorisyenler, varolan maddenin yaklaşık% 98'inin Big Bang (helyum, hidrojen ve lityum) ile oluşturulduğuna inanıyorlar.
Daha ağır olan karbon, azot ve oksijen daha sonra ortaya çıktı.

38) Güneş sistemimiz, güneş, gezegenler ve aylar ile milyarlarca asteroid ve kuyruklu yıldızlar ile evrenimizin bir trilyonundan daha azını dolduruyoruz.

39) Jüpiter, bir bezelye çapı ile Dünya ile ölçeklendirilecek güneş sisteminin bir diyagramında, Dünya'dan 1.000 feet uzakta olur ve Pluto, bir buçuk uzakta ve bir bakteri boyutu kadar olurdu.
En yakınımız olan Proxima Centauri, yaklaşık 10.000 mil uzakta.

40) Plüton güneş sistemimizin kenarında değil. Güneş sistemimizin kenarı, Pluto'dan başlayarak ulaşmak için 10.000 yıl sürecek olan teoriye tabi Oort bulutunu geçmiş durumda.
Pluto, güneş sisteminin kenarına giden yolun ellibeşinci seviyesinde.

41) Uzaydaki en yakın komşumuz olan Proxima Centauri (Alpha Centauri olarak bilinen üç yıldızlı kümelenme grubunun bir parçasıdır), 4.3 ışıkyılı uzaklıktadır.
Dünya ayına bir geziden yaklaşık yüz milyon kat daha uzaktır. Uzay gemisine ulaşabilmek için en az 25.000 yıl gerekecek.
Bir sonraki komşusuna ulaşmak için, Sirius ("köpek yıldızı"), 4.6 ışıkyılı daha seyahat etsin. [4]Kendi galaksimizin merkezine ulaşmanız şimdiye kadar varolan varlıklardan daha uzun sürecektir.

42) Samanyolu'nda yıldızlar arasındaki ortalama mesafe yaklaşık 5 ışıkyılı veya 30 trilyon mil.

43) Kimse Samanyolu'da kaç tane yıldız olduğunu bilmiyor. Tahminler 100 milyar ila 400 milyar arasında değişiyor. Samanyolu sadece 140 milyar galaksiden biridir, bunların çoğu bizimkinden daha büyüktür.
Bazı gökbilimciler, çok sayıda yıldızla, Samanyolu'ndaki gelişmiş uygarlıkların sayısının muhtemelen milyonlarca olduğunu savunuyorlar.

44) Big Bang teorisyenleri evrenin yaklaşık 13.7 milyar yaşında olduğuna inanıyorlarken, aynı zamanda bunun 156 milyar yıl olduğunu tahmin ediyorlardı.
Çapının yaşından daha büyük olduğunu açıklıyorlar, çünkü Big Bang'ten bu yana genişliyor.

45) Uzay, Big Bang'ten bu yana "geriliyor"

Gökbilimci Carl Sagan, evrendeki olası gezegenlerin sayısının 10 milyar trilyon olduğunu tahmin ediyor. Fakat aynı zamanda, evrene rastgele yerleştirildiysek bir gezegende veya yakınında olma ihtimalimiz milyarda bir trilyon trilyonda bir veya 10-33 olacaktı. Başka bir deyişle, "dünya değerlidir"

46) NASA yetkilileri, astronotların Uluslararası Uzay İstasyonunda veya herhangi bir uzay mekiği görevinde seks yapmadıklarını ileri sürdüler.
Bilim insanları, bununla birlikte uzaydaki seks mekanik sorunlar doğurabilirken, bir çocuğu ikrar etmek tehlikeli olabilir.
Düşük yer çekimi ektopik hamilelik riskini artırabilir ve radyasyon doğum kusurları riskini artırabilir.

(47) Hiçbir NASA astronotu uzayda seks yapmadı, 1999 porno yıldızları Silvia Saint ve Nick Lang, Uranüs Deneyi: İkinci Bölüm filmi için 20 saniyelik sıfır ağırlıklı bir ilişki sahnesi yaptı .
İlk uzay pisti Stonehenge olabilir. M.Ö. 2600 civarında İngilizler, yıl boyunca güneşin ve ayın kritik yerlerini belirten taşlar yaptılar.

48) Dış Mekan Anlaşması, uluslararası uzay yasasını düzenler. Dış alanın bütün uluslar için keşfetmek için özgür olduğu ve kimsenin iddia edebileceğini belirtmektedir.
Ayrıca, uzaydaki nükleer silahları dağıtmayı yasaklıyor.

49) "Dış mekan" teriminin ilk kullanımı, Lady Emmeline Stuart-Wortley'nin 1842 yılında Moskova'nın efsanevi şiiri T him Maiden'de yapıldı . "Uzay" terimi , 1697'de Dünya'nın gökyüzünün ötesinde bölgeyi tanımlamak için Milton'un Cenneti Kaybolduğu kadar erken kullanıldı .

50) Tüm evrene nüfuz eden kozmik mikrodalga zemin radyasyon sıcaklığı 2.7 ° K (-270.45 ° C, -454.81 ° F).

51) Bilinen en parlak ve büyük yıldız, Büyük Magellan Bulutu'nda R136a1'dir. Güneş'ten 8,7 milyon kat daha parlak.

52) Bilinen en eski yıldız, kırmızı dev HE 1523-0901'dir. 13,2 milyar yaşında, neredeyse evren kadar eskidir.

53) Işık (fotonlar), güneş yüzeyinden Dünya'ya ulaşmak için 8 saniye 22 saniye sürer, ancak çekirdeğinden 100.000 yıl geçer.

54) Bir nötron yıldızının çekirdeği o kadar yoğun ki tek bir kaşık maddenin ağırlığı 200 milyar lira olacaktı.

55) Yengeç Bulutsusu'nun tam merkezinde, merkezi bir nötron yıldızı (ESA / Hubble)

56) Dünyadaki çıplak gözle sadece yaklaşık 6.000 yıldız görünür ve herhangi bir noktadan yalnızca 2.000 görülebilir.
Dürbünle tek bir yerden görülebilen yıldızların sayısı yaklaşık 50.000'dir.
2 inç teleskop ile toplam 300,000'e kadar sıçrar 16 "teleskop ile galakside sayım yapmaya başlayabilirsiniz.

57) Uzay çok karanlık çünkü biz sadece bir nesneye çarptığında ışığı görebiliriz.

58) Yerçekimi olmadan, dünya üzerindeki alışık olduğumuz gibi yemek tat tomurcuklarına yerleşmiyor.
Ek olarak, sıvıların yükselmesi ve sinüslerde birikmesi, astronotlara dolgun bir tat hissi veren dolgun bir his verilmesi eğilimindedir.

59) NASA nihayetinde, bazı astronotların ilk 1986 Challenger patlamasından sonra iki dakikalığına hayatta kalabileceğini kabul etti.
İlk ateş topundan kurtulmuş olsalar da Atlantik Okyanusu'na 200 mil hızla atlamayı başaramazlardı.

60) Neil Armstrong ve Buzz Aldrin aydan itibaren Dünya'ya döndükten sonra, 21 gün boyunca kara tahsil edildi ve bazı alan kurdu geri getirilmediğini tespit ettiler.
Daha sonra ayın hayattan yoksun olduğu belirlendi.

61) 1969 ve 1972 yılları arasında insanları Dünya'nın ayına koymak için altı misyon gerçekleştirildi. Toplam 12 uzaylı, yüzeyini keşfetti. 14 Aralık 1972'den beri kimse ayda değil.

62) Uzay İstasyonu'na harcadıkları altı ay boyunca Astronotlar% 3 daha büyüyebilir.
Yerçekimi olmadan, dikenlerinin genişlemesi özgürdür.
Onların ön kontrol yüksekliğine dönmesi için birkaç aylar sonra Dünya'ya dönmesi gerekiyor.

63) Dünya'ya döndükten sonra, birçok astronot, yerçekimine uyum sağlamada zorlanır ve onları düşürdüğünüzde düşüşe uğradığını sıklıkla unuturlar.

64) Uzaydaki astronotlar, günde en az 2 saat egzersiz yapmazlarsa, her ay kas kütlenin yaklaşık% 1'ini kaybederler.

65) Gökbilimciler, Orion, zodyak işaretleri ve Büyük Ayı'yı içeren Ursa Binbaşı dahil, gece gökyüzünde yollarını bulmak için 88 ismi verilen takımyıldızı kullanıyorlar. Büyük Ayı, kendi takımyıldızı değildir.

66) Star Trek yaratıcısı Gene Roddenberry ve psikolog / yazar Timothy Leary'nin de aralarında bulunduğu 100'den fazla insan kül serildi. Güneş sistemini terk eden ilk insan külleri Plüton'u keşfeden Clyde Tombaugh olacak.
Külleri, Pluto'yu 2015'te geçirmeyi planladığı New Horizons uzay aracında bulunuyor.

67) Gerçek "çekim yıldızları" (göktaşları değil), aşırı hızda yıldızlar olarak adlandırılır ve 100 milyonda biri kadar nadir görülür. 2005 yılında keşfedilen bu yıldızlar saniyede yaklaşık 530 mil (genel yıldız hareketine göre 10 kat daha hızlı) ile bir galaksiden fırladı.

68) Güneş'ten yaklaşık 10 ila 18 milyar kat daha kara deliklerin galaksilerin merkezinde var olduğu düşünülmektedir.
69) Evrenimiz yaklaşık% 23 karanlık madde,% 4 sıradan madde ve% 73 karanlık enerjiden oluşur.

70) Uzay taytının tam maliyeti yaklaşık 11 milyon dolar. Bunun yaklaşık% 70'i kontrol modülü ve sırt çantası içindir.

71) Bir uzay gemisi maliyeti 11 milyon doları aşıyor

72) Onaltıncı yüzyıl İngiliz amirali ve kaşif Sir Francis Drake, Evrenimizde milyonlarca medeniyet olabileceğini tahmin eden Drake Denklemi'ni önerdi.

73) Uzaydaki ilk insan, 1961'de Vostok 1'de Yörünge Gezisi yapan Sovyet kozmonotu Yuri Gagarin'di . Ertesi yıl, Amerikalı astronot John Glenn, Jr, Dünya'nın yörüngesindeki ilk Amerikalı oldu. Amerikalı Neil Armstrong, 1969'da aya ayak basan ilk insandı.

74) Bilim adamları yerçekimini tarif edebilir ve öngörebilirken, madde içindeki kaynağı hala bilinmiyor.
Bazı bilim adamları, gravitons adı verilen sonsuz küçük parçacıkların kuvvet oluşturduğuna inanmaktadır.
Bilim adamları, Albert Einstein'ın evrenin bir uzay-zamanlı "kumaşa" sahip olduğu teorisini ortaya çıkaracak yerçekimi dalgaları da arıyorlar.

75) Dünya'dan yaklaşık 20 ışıkyılı, yıldız BPM 37093'tür (Lucy, Lucy, Beatles'ın şarkısı "Lucy in the Sky With Diamonds" dan sonra).
Bu beyaz cüce aslında 10 milyar trilyon trilyon karat ağırlığında ve ayımızın büyüklüğünde olan devasa bir elmas.

76) Galaksimizde gezmek için güneşi yaklaşık 200 milyon yıl alır. Bu, 100.000 ışıkyılı bir yolculuk.

77) Beyaz delikler, kara deliklerin teorik olarak zamanla ters çevrilmesidir.
Bir kara deliğin olay ufku maddeyi çekerken, beyaz boşluğun kendisi hala maddeyi çekmesine rağmen, bir beyaz deliğin olay ufku maddeyi dışarı atar.
Fark, olay ufkunun eylemidir.

78) Bilinen evrende en büyük yıldız Kuğu Kuğu, Kuğu'nda bulunur. Güneş kadar neredeyse milyon kat daha büyük bir hiper janttır.

79) Her sene 100'ün üzerinde suni uydular uzaya fırlatılıyor.

80) Evrendeki en uzak bilinen nesneler, kara deliğe doğru sarmal halde parçalanan kuaserlerdir.
En yakın olanı milyarlarca ışık yılı uzaklıktadır. Kuasarlar, 200-400 milyar yıldız içeren Samanyolu'nun 1000 kat fazla enerji üreten, evrende bilinen en eski, güçlü, aydınlık ve enerjik nesnelerden biridir.

81) Bilim adamları, evrenimizde 20 trilyon galaksinin olabileceğini tahmin ediyor.

82) NASA, bir astronotu deniz seviyesinden 50 mil yukarıda akan bir kişi olarak tanımlıyor.
Bazı uluslararası gruplar alanı, aslında "KARMAN hattı" nın (bir Macar Amerikalı fizikçi ve mühendisi olarak anılır) ötesine alan ve aslında deniz seviyesinden 62 mil yukarıda tanımlıyor.

83) Güneş aslında sarı değildir. Güneş sıcaklığı 6.000 ° K (5.726.85 ° C, 10.340.33 ° F) olduğu için yalnızca bir renk olabilir: beyaz.
Sarı renk veren atmosferimiz nedeniyle Dünya'dan sarı renkte görünüyor.

84) İnsanlar maruz kalmadan önce dışarı nefes aldığı sürece uzaydaki 15-30 saniye hayatta kalabilirler.
Solumak akciğerlerin patlamasını ve kan dolaşımına hava gönderilmesini önler.
Yaklaşık 15 saniye sonra, boğulma nedeniyle ölüme yol açan oksijen eksikliği nedeniyle bir kişi baygın hale gelecektir.
Bir kişinin kulak zarının patlayabilir veya şişebilir veya viraj alması için bir kişi olabilir.
Bir kişinin kanının kan basıncı nedeniyle kaynaması pek mümkün olmamakla birlikte, tükürük çok iyi verebilirdi.
Bununla birlikte, en büyük problem dış alanın boşluğunda oksijen eksikliğidir, basınç eksikliği değildir.

86) İnsanlar uzayda 15-30 saniye hayatta kalabilir

87) Eğer güneş aynı kütledeki bir kara deliğin yerini alırsa, yeryüzünü emmeyecektir.
Yerçekimi çekişi, kütlesi olmasına izin verdiği kadar güçlü olabilir. Kütlesi güneşinki ile aynı olsaydı, çekme güneşin çekişi ile aynı olurdu.

88) 1992'de Galileo'nun keşfinden 350 yıl geçmesine rağmen, Katolik Kilisesi nihayet Papa John Paul II aracılığıyla Dünya'nın güneş etrafında hareket ettiğini ve Galileo'nun tedavisi için özür dilediğini kabul eden bir bildiri yayınladı.
Böylece hayatta zulmettiği İtalyan gökbilimciyi haklı kaldıracaktı yüzyıllar boyu kaçtı.

89) Her yıl, 400.000 ton kadar kozmik malzeme Dünya'ya yöneliyor. Neyse ki, çoğu atmosferde yanıyor.
Bilim adamları, nesneleri "meteoroid" olarak adlandırıyorlar ve Dünya'nın atmosferine varmıyorlar.
Atmosferde yanarlarsa "meteor" denir. Dünya yüzeyine ulaşan nesnelere "meteoritler" denir.

90) Işık her zaman saniyede 186.000 mil hızla yol alır. Bir yıl içinde ışık 5.88 trilyon mil seyahat edebilir.

91) Uzayda en sıcak yıldızlar, 72.000
° F (40.000 ° C) 'ye kadar olan O tipi yıldızlardır. Bu, bir G2 yıldızı olan güneşimizden yedi kat daha sıcak. yıldızlarının çoğu, ikili bir sistem oluşturan yakın arkadaşları vardır.
Bununla birlikte, iki yıldız arasındaki ilişki tipik olarak çalkantılıdır, bir yıldız "vampir yıldızı" gibi davranır ve diğerinden emici gaz alır.

92) Küçük yıldızlar büyük yıldızlardan daha uzun yaşarlar. Küçücük bir yıldız yüz milyonlarca yıldır yaşarken büyük bir yıldız sadece birkaç milyon yıl yaşayabilir.
Güneşimiz orta boy bir yıldız ve 5 milyar yıl daha parlayacak.

93) Jüpiter, diğer gezegenlerimizin toplamının iki katı kadar ağırlığa sahiptir.

94) Neptün'teki rüzgarlar yaklaşık 1.450 km / s'de güneş sistemimizdeki en hızlı rüzgarlardır.

95) Satürn en hafif gezegendir. Sudan bile daha açıktır. Satürn'ü tutacak kadar büyük bir okyanus olsaydı, bu gaz devi bir plaj topu gibi yüzerdi.

96) Samanyolu yasaklanmış bir spiral galaksidir ve yaklaşık 200-400 milyar yıldız içerir. Çapı yaklaşık 100.000-120.000 ışıkyılıdır.

97) Eski Norse'ye göre Samanyolu, öldürülen savaşçıların evi olan Valhalla'ya giden yoldu. Çin ve Japonya'da "cennet nehri" ya da "gümüş nehir" idi.
Eski Yunanlılar, tanrıça Hera'nın döktüğü süt olduğunu düşündüler, dolayısıyla bugün adı dediğimiz isim.

98) Altı ay sonra, Uluslararası Uzay İstasyonu astronotları, Dünya'da kaldıklarından daha az (0.007 saniye) yaşlandırarak evlerine döndüler.
Bunun nedeni, yer-zamanının yerçekimi ya da hız farklılıklarına bağlı olarak bükülmesidir bunların her biri zamanı farklı şekillerde etkiler.

99) Kaydedilen tarihte yalnızca yaklaşık yarım düzine kez süpernova, çıplak gözle görünür olacak kadar yakın olmuştur.
Biri 1054'te Yengeç Bulutsusu'nu yaratan bir patlamaydı. 1604'teki bir diğeri gün boyunca üç haftadan fazla bir süre görülebilecek kadar parlak bir yıldız yaptı. En son 1987'de oldu.

100) Bir solucan deliği (ya da bir Einstein-Rosen Köprüsü) uzay-zamanında iki farklı noktayı birbirine bağlayan varsayımsal bir "tünel" dir. Teorik olarak, bir solucan deliğinin sonunda iki evren olabilir.
Bazı bilim adamları, evrenimizin kendisini çok daha büyük bir evrende bulunan bir kara deliğin bir parçası olan bir solucan deliğinin içine yerleştirebileceğini düşünüyor.

101) Pound'un "lb." kısaltması, "denge" anlamına gelen, Terazi astrolojisinden gelir.

102) NASA'daki bilim adamları, çözgü tahrik ve hafiften daha hızlı seyahat olasılığını kanıtlamaya yönelik ilk pratik saha testi üzerinde çalışıyor.
Hüner, hareket eden uzay gemisi değil, etrafındaki alan.

103) ABD uzay arama programı, yangına dayanıklı kumaşlardan, duman dedektörlerinden, akülü aletlerden, şok emici kasklardan, dişler için görünmez parantezlerden, kumanda çubuğundaki kumandalardan yapılmış TV uydu çanağı, MR'lar, görme tarama bilgisayar sistemleri, kulak termometreleri, itfaiyeci takımları ve daha fazla.

Dünya'dan Uzaklığa. .

Dünyanın ayı 1 ışık saniye
Güneş8 ışık dakika
Plüton 6 ışık saat
Proxima Centauri En yakın yıldız 4.2 ışık yılı
Samanyolu Orion Kolu 5000 ışıkyılı
Andromeda (en büyük galaksiye en yakın)2,5 milyon ışıkyılı
Görünür evrenin kenarı 13,7 milyar ışıkyılı

104) "Stelliferous" kelimesi yıldızlarla ya da yıldızlarla dolu olduğu anlamına gelir.
Uzay Hakkında ''104'' İlginç Gerçekler Uzay Hakkında ''104'' İlginç Gerçekler Reviewed by Ahat on Şubat 15, 2018 Rating: 5

Hiç yorum yok:

İlgili Yazılar

Blogger tarafından desteklenmektedir.